Panická porucha – choroba, ktorá vám zmení život

Chronická psychické choroby obmedzujú bežný život po jeho pracovnej, osobnej a aj partnerskej stránke. Jednou z týchto ochorení je aj panická porucha.

Prepuknutie bez príčiny.
Panikou si pár krát za život prejde každý z nás. Najčastejšie sa to stáva ak prvý krát letíte lietadlom, alebo máte prvý krát verejne vystúpiť. Bojíte sa, že sa znemožníte, že havarujete,… je to prirodzené a druhý krát vás už panika neprepadne. Ak vás ale príznaky paniky prepadajú často bez zjavnej príčiny, hocikedy a hocikde ide o psychické ochorenie, ktoré môže výrazne narúšať váš bežný život.

panika

Príznaky panickej poruchy
Trasiete sa, máte spotené dlane, zdá sa vám že máte hrču v krku a nedokážete povedať jediné slovo, búšenie srdca, silné potenie, nevoľnosť, strach, obavy, pocit úzkosti, vnútorný nepokoj,… to je len časť symptómov, ktorá záchvat paniky sprevádza.
Mnoho pacientov si symptómy zamieňa s možným infarktom. Bolesť na hrudi, zhoršené dýchanie a búšenie srdca tomu jasne nasvedčujú. Po odznení záchvatu sa cítite unavení, zoslabnutí a vyčerpaní. Pokiaľ sa infarkt nepotvrdí môže vás lekár poslať na ďalšie vyšetrenia (interné, kardiológia, neurológia,…). V prvom rade je potrebné vylúčiť možné fyzické ochorenia, ktoré môžu tieto príznaky spúšťať.
Ak sa vylúčia všetky možné fyzické ochorenia odporučí vám lekár návštevu psychiatra, alebo psychológa. Diagnózu panickej poruchy vám môže presne stanoviť len on.

strach

Čo je za vznikom a rozvojom tejto poruchy sa isto nevie. Predpoklady ale hovoria v prospech dedičnosti. Ak mal niekto vo vašej rodine toto ochorenie, je pravdepodobné, že ním budete trpieť aj vy, prípadne vaše deti.
Druhou možnosťou prepuknutia záchvatov paniky môže byť nerovnováha chemických látok v mozgu – ide hlavne o hormóny ako serotonín, adrenalín a noradrenalín.
Spúšťačom tiež môže byť vyššia citlivosť na oxid uhličitý.

bolest

Liečba
Antidepresíva sú lieky, ktoré sa na liečbu záchvatov paniky predpisujú. Nejaký čas trvá kým spolu s lekárom vyberiete typ antidepresív, ktorý vám sadne.

You May Also Like