Pomoc s hypotékou

Nemali by ste podceniť rozhodnutie vziať si hypotéku, pretože ona bude po Vašom boku stáť ešte dlho a stačia malé chyby, ktoré však majú za následok veľké problémy. Prvotným krokom by malo byť pre Vás nájdenie Vašej vysnívanej nehnuteľnosti a poznanie jej ceny. Nie však podstatné poznať len jej cenu ale vykalkulovať si aj vlastné príjmy a úspory. Až po tomto kroku sa dokážete rozumne rozhodnúť, koľko si musíte požičať. Je dôležité tiež vedieť, či si zoberiete úver sami alebo do toho zapojíte aj iného spoludlžníka. Banka Vám v takom prípade môže poskytnúť výhodnejší úrok. Hovorí sa, že vaša splátka by nemala byť viac ako 1/3 Vášho zárobku. Ak napríklad zarábate 1000 eur nemali by ste si na vlastné plecia zobrať splátku väčšiu ako 330 eur.

mince

Úrok nie je najpodstatnejší faktor
Množstvo žiadateľov o hypotéku sa mylne domnieva, že práve výška úroku je ten najpodstatnejší faktor. Bezpochyby je výška úroku veľmi dôležitá, pretože práve vďaka nej si viete vypočítať koľko vlastne na poskytnutej hypotéke prerobíte. V súčasnosti sa úroky pohybujú v rozmedzí od 2% až 6%. Viete, že ak máte do 35 rokov a pomerne nízky príjem môžete zažiadať aj o hypotéku, s ktorou Vás podporí štát?

peníze

Hlavné kroky pri rozhodovaní o hypotéke
1.      Výber nehnuteľnosti
2.      Výpočet Vašich príjmov, nákladov a úspor
3.      Nezadlžiť sa
4.      Urobiť prieskum medzi úrokmi a výhodnými ponukami
5.      Porovnať viacero možných alternatív
6.      Výber najvhodnejšieho variantu
7.      Splácanie

kalkulačka

Hlavný postrach – poplatky
Osobitnú pozornosť treba venovať práve poplatkom. Nájdete viacero možností a výhodných hypoték, pri ktorom Vám sľúbia odpustenie poplatkov za úver, no všade hľadajte skryté poplatky. Takýmto poplatkom môže byť napríklad ohodnotenie Vašej nehnuteľnosti znalcom. Nezabudnite ani na vedenie úverového účtu, kde je poplatok pri vedení približne 3-4 eurá.
Pred tak podstatným krokom v živote ako zaviazanie sa hypotékou si naštudujte všetky dôležité fakty a dva krát si rozmyslite či ju ozaj potrebujete.

You May Also Like